Australia wypiera konserwatystów po dziewięciu latach, a Albany obejmuje stanowisko premiera

• Kluczowy problem klimatyczny z karaniem konserwatystów w miejskich ławkach
  • Morrison rezygnuje z funkcji lidera Partii Liberalnej po przegranej
  • Zieloni i niezależni „Teal” zrobili solidne show
  • Wygląda na to, że skarbnik Frydenberg jest gotów stracić miejsce

SYDNEY (Reuters) – Australijska Partia Pracy miała zakończyć prawie dekadę konserwatywnych rządów po tym, jak rząd przetoczył w sobotę wybory falą poparcia dla kandydatów, którzy prowadzili kampanię na rzecz dalszych działań w sprawie zmian klimatycznych i mogą zachować równowagę. siły.

Częściowe wyniki pokazały, że chociaż Partia Pracy osiągnęła niewielkie zyski, narodowa koalicja liberalna premiera Scotta Morrisona została ukarana przez wyborców Australii Zachodniej, aw szczególności przez bogate miasta miejskie.

Zieloni i grupa tak zwanych „niezależnych turkusowych”, którzy prowadzili kampanię na rzecz polityki równości płci i walki ze zmianami klimatycznymi, pokazali się dobrze, wykorzystując gniew wyborców z powodu braku działań na rzecz środowiska po niektórych z najgorszych powodzi i pożarów. Australia. Czytaj więcej

Zarejestruj się teraz, aby uzyskać bezpłatny nieograniczony dostęp do Reuters.com

„Dzisiaj wieczorem rozmawiałem z liderem opozycji i przyszłym premierem Anthonym Albanese. Pogratulowałem mu dzisiejszego zwycięstwa w wyborach” – powiedział Morrison.

Albanese, przemawiając w drodze na obchody swojej partii, powiedział, że chce zjednoczyć kraj i „zakończyć wojny klimatyczne”.

„Myślę, że ludzie chcą się spotykać, szukać naszych wspólnych interesów i dążyć do tego poczucia wspólnego celu. Myślę, że ludzie mają dość podziału, a to, czego chcą, to zjednoczyć się jako naród i zamierzam temu przewodzić. „

Albanese powiedział, że zamierza szybko zostać zaprzysiężonym, aby mógł wziąć udział w spotkaniu Grupy Bezpieczeństwa Kwartetu w Tokio we wtorek. Obiecał uznanie konstytucji i reprezentację parlamentarną dla ludów tubylczych, a także powołanie komisji antykorupcyjnej.

Możliwy rząd mniejszościowy

W dotychczasowych wynikach Partia Pracy nie osiągnęła jeszcze 76 ze 151 miejsc w Izbie Reprezentantów potrzebnych do samodzielnego utworzenia rządu. Ostateczne wyniki mogą zająć trochę czasu, ponieważ liczona jest rekordowa liczba głosów oddanych drogą pocztową.

READ  Kapitulacja sił ukraińskich w Mariupolu zarejestrowanych jako jeńcy wojenni

Po przeliczeniu 60% głosów Partia Pracy zdobyła 72 mandaty, a koalicja Morrisona 55. Australijska Korporacja Nadawcza przewidywała, że ​​Niezależni i Zieloni zdobędą 11 mandatów. Kolejne 13 mandatów pozostało pod znakiem zapytania.

Centrolewicowa Partia Pracy miała przyzwoitą przewagę w sondażach przed wyborami, chociaż sondaże wykazały, że narodowy liberalny rząd zmniejsza dystans w końcowej fazie sześciotygodniowej kampanii.

lilia przemienia się

W jednym z największych ciosów rządu sekretarz skarbu Josh Frydenberg powiedział, że „trudno” będzie mu zająć od dawna działającą liberalną siedzibę Koyung w Melbourne przeciwko niezależnemu przybyszowi. Czytaj więcej

Trzech wolontariuszy pracujących dla niezależnej Monique Ryan, która rzucała wyzwanie Frydenbergowi, powiedziało, że przyłączyło się do kampanii Ryana, ponieważ obawiali się o klimat dla ich dzieci i wnuków.

„Dla mnie wydaje się, że te wybory są w rzeczywistości bardzo obiecujące” – powiedziała agencji Reuters Charlotte Forwood z trójką dorosłych dzieci.

Gdy Morrison ustąpił ze stanowiska przywódcy partii, a Frydenberg prawdopodobnie stracił mandat, sekretarz obrony Peter Dutton – były policjant z Queensland – przygotowywał się na kandydata na przywódcę liberałów.

Wczesny powrót sugeruje, że Zieloni odnieśli sukces, chcąc zdobyć do trzech miejsc w Queensland.

Lider Partii Zielonych Adam Bandt, który zachował swoją wewnętrzną siedzibę w Melbourne, powiedział, że klimat jest głównym problemem dla wyborców.

„Podjęli próbę pogrzebania go przez Partię Pracy i liberałów, a my byliśmy bardzo pewni, że musimy zająć się klimatem poprzez obróbkę węgla i gazu”.

READ  Najwyższy generał Rosji unika ataku Ukrainy podczas tajnej wyprawy na linię frontu

Morrison i Albanese oddali wcześniej swoje głosy w Sydney po tym, jak w ostatnich dwóch dniach kampanii zdominowanej przez rosnące koszty życia, zmiany klimatyczne i sprawiedliwość przeprowadzili whistleblowing przez marginalne ławki. Czytaj więcej

Kiedy Partia Pracy skupiła się na rosnącej inflacji i spowolnieniu wzrostu płac, Morrison, zagorzały zwolennik australijskiego przemysłu węglowego, uczynił z najniższej od prawie pół wieku stopę bezrobocia w kraju kamieniem węgielnym w ostatnich godzinach swojej kampanii.

Premier Wielkiej Brytanii Boris Johnson złożył gratulacje Albańczykom.

„Nasz kraj ma długą historię i wspólną świetlaną przyszłość. Jako kwitnące demokracje o podobnych poglądach każdego dnia pracujemy nad tym, aby świat był lepszym, bezpieczniejszym, bardziej zielonym i bardziej zamożnym miejscem”.

Dodatkowe reportaże: Ringo Jose, John Mayer i Byron Kay w Sydney oraz Sonali Paul w Melbourne.

Nasze kryteria: Zasady zaufania Thomson Reuters.